Interview met Mark van Leeuwerden ( 5 star skills ) in AD de Dordtenaar.

9 november 2020 490x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Interview met Mark van Leeuwerden ( 5 star skills ) in AD de Dordtenaar.

bron : Ad de Dordtenaar.
 
Kweekvijver voor talentjes.
 
Tijdens zijn werk op het voetbalveld bij Sparta in Rotterdam en Spartaan’20, waar hij ook als coach heeft gewerkt, zag Mark van Leeuwerden regelmatig groepen jonge kinderen slalommend om pionnen achter een bal aan dribbelen. ,,Het bleken voetbalscholen te zijn, een concept dat in steden als Rotterdam en Amsterdam al helemaal gevestigd is, maar ik in Dordrecht nog niet in die vorm was tegengekomen.” Gek eigenlijk, dacht Van Leeuwerden, die ook werkt als voetbalcoach bij FC Dordt. Hij besloot om zijn eigen voetbalschool op te richten en in september trapte hij officieel af.
 
,,Als je het vraagt aan een 12-jarig jongetje dat gek is op FIFA, dan weet hij meteen waar de naam 5 Star Skills vandaan komt”, vertelt Van Leeuwarden. Voor degene die niet bekend is met dit videospel, legt hij het nog even uit. ,,In dit spel geven de sterren aan hoe goed een voetballer speelt. Mbappé, Neymar en Ronaldo hebben bijvoorbeeld vijf sterren, het hoogst haalbare. Als een ventje een mooie goal met een omhaal maakt, komt hij trots naar je toe om te zeggen: wow, dat was echt een five star skills goal, hè coach!”
 
Van Leeuwerden heeft het nu over een ‘ventje’, maar benadrukt dat hij zeker de meisjes niet mag vergeten. ,,Vrouwenvoetbal is echt booming en dat zien we ook op onze voetbalschool. Het is niet fiftyfifty, maar er lopen ook genoeg fanatieke voetbalsters. Het meidenvoetbal is in Nederland de snelst groeiende sport.”
De trainingen worden gegeven op het veld van DFC Dordrecht. Daar leren de kinderen niet om een wedstrijdje te spelen, maar ligt de focus juist op diverse vaardigheden die het spel van een voetballertje zouden kunnen verbeteren. ,,Het verschil tussen een voetbalclub en een voetbalschool is dat we hier kijken naar de individuele skills van het kind. We proberen die te versterken en te verbeteren. We doen bijvoorbeeld verschillende technische oefeningen om de baltechniek te verbeteren en richten ons op de loopcoördinatie, kijkgedrag en we dagen ze uit met steeds wisselende materialen. We laten ze bijvoorbeeld een oefening uitvoeren met een grote bal en daarna met een klein balletje. Alles wat ze helpt om een betere voetballer te worden.”
 
Messi
Het is niet het doel van Van Leeuwerden om profvoetballers af te leveren, al hopen veel deelnemers natuurlijk wel de nieuwe Messi, Ronaldo of Lieke Martens te worden. ,,Ik vind het gewoon gaaf om te zien dat ze in een paar lessen al zoveel beter worden en dat ze liever op zondagmiddag op het voetbalveld staan dan thuis achter de playstation kruipen.”
Hij heeft goede moed dat zijn voetbalschool zal uitbloeien tot een groot succes. ,,Het is in andere steden al een succes gebleken en ik weet zeker dat er in de Drechtsteden ook veel talentjes rondlopen die het liefst zo vaak mogelijk op het veld willen staan.” Daarom heeft Van Leeuwerden gekozen voor een deelname in abonnementsvorm. ,, Kun je een keertje niet of wil je maar een keer in de week komen, is dat ook prima. We gaan juist ook in de vakanties door, omdat veel kinderen het voetballen dan erg missen.”

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com