Jan Klijnjan geniet van viering 75ste verjaardag in DFC-kantine

28 februari 2020 525x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Jan Klijnjan geniet van viering 75ste verjaardag in DFC-kantine
Jan Klijnjan geniet van viering 75ste verjaardag in DFC-kantine

bron : AD de Dordtenaar

Verrast door oude vrienden

Zichtbaar aangedaan en blij verrast wordt Klijnjan thuis opgepikt en in de DFC-kantine ‘afgeleverd’ om met een groot aantal vrienden, oud-ploeggenoten en familieleden een feestje te vieren. De oud-voetballer van DFC, Sparta, het Franse Sochaux en FC Dordrecht én 11-voudig Oranje-international is sinds woensdag 75 jaar.

Vlak voor zijn aankomst biecht de huidige DFC-preses Anne Evers op dat hij stikzenuwachtig was toen hij met ODS als jong broekie tegen FC Dordrecht moest voetballen. ,,Tegen Jan Klijnjan. Hij was uit Sochaux teruggekomen naar Dordrecht. De 30 gepasseerd, maar nog altijd een geweldige voetballer. Met kleine voetjes, hooguit maat 38, maar met een dodelijk schot. De wedstrijd werd echter afgelast. Ik heb later bij FC Dordrecht onder Jan Rab nog wel samen met hem gespeeld.”

Talent

Tijdens de speech van Aad van Luijk (‘de oude Dorus Doelpaal’) -hij vertelt over de mislukte transfer van Klijnjan naar Ajax, waarna die club Klaas Nuninga binnenhengelt – meldt zich nog een bijzondere gast: voormalig DFC-trainer en Chelsea-scout Piet de Visser. ,,Ik heb het nooit eerder verteld, maar de reden dat ik destijds van Sparta naar DFC kwam, was het toen 16-jarige grote talent Jan Klijnjan”, zegt De Visser. ,,Ik had Jan voor het eerst zien voetballen met de jeugd van DFC tegen die van Sparta en direct zijn naam in mijn boekje geschreven. Ik kon ook naar XerxesDHC. Maar ik wilde per se naar DFC, toen spelend in de tweede divisie, om een elftal rond Jan Klijnjan te bouwen. We haalden onder anderen aanvaller Rinus Bennaars van Feye-noord en verdediger Gerard Bouwer van Sparta.”

De Visser noemt Klijnjan één van de grootste talenten met wie hij als trainer heeft gewerkt. ,,Maar ook een jongen die nogal eens kattenkwaad uithaalde. Zijn moeder heeft me wel eens gebeld toen hij in de dakgoot van zijn huis de buurvrouw met een windbuks aan het sarren was.” ,,Het is allemaal waar”, bekent Klijnjan. ,,Als er vandaag gelogen wordt, grijp ik direct in, haha.”

Trots

DFC-archivaris Arie Heijstek verhaalt nog trots over een foto uit 1963 van DFC A1, een echt vriendenteam. ,,Jan was veruit de beste voetballer. Hij speelde in dat jaar al regelmatig mee met DFC 1. DFC A1 was een betaald jeugdelftal. We verdienden tien gulden per maand, al weet ik niet meer of we dat geld ook echt kregen”, aldus Heijstek. ,,Ook opmerkelijk is dat er vier latere voorzitters van DFC, Dick Groenewoudt, Jan van der Straaten, de vorig jaar overleden Gerry Hüsen en ikzelf, in zaten.”

Van Luijk bevestigt die hechte vriendenband in zijn verhaal. ,,Jan en ik zijn vanaf ons elfde al bevriend. We zijn later wel wat uit elkaar gegroeid. Hij haalde het Nederlands elftal en ik maakte furore in DFC 3. Jan was de Pietje Bell van Dordrecht. Zo heeft hij ooit de in Dordrecht geboren topscheidsrechter Bertus Aussum te grazen genomen. Eerst liet hij een oud kunstgebit in zijn soepkom zakken en even later liet hij hem tegen een plastic bal trappen, waarin hij een baksteen had verstopt.”

Een groot aantal oude ploeg-makkers van het Dordtse DFC verraste gisteren ex-profvoetballer en voormalig international Jan Klijnjan om samen met hen zijn 75ste verjaardag te vieren.

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com