“Achttien Dordtse Oranjehemden en… bijzondere trainers”

1 oktober 2019 712x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor “Achttien Dordtse Oranjehemden en… bijzondere trainers”

 

“Achttien Dordtse Oranjehemden en… bijzondere trainers” is de titel van een boek dat onlangs is verschenen en via boekhandel Vos & Van der Leer te koop wordt aangeboden. In de ruim 100 pagina’s tellende uitgave met historische foto’s vraagt sportjournalist Peter de Roo zich af of een Dordtse voetbalclub ooit nog eens international in de gelederen zou kunnen krijgen. De kans hierop lijkt evenwel gelijk aan nul.

Je hoort wel eens zeggen dat het vroeger allemaal beter was, maar of dat nu echt waar is? Het was in het verleden in elk geval op de voetbalvelden veel beter, want wat zijn de Dordtenaren verwend geweest. Ook bij DFC met z’n roemrijke historie. In het boek “Achttien Dordtse Oranjehemden en… bijzondere trainers” wordt daarbij uitgebreid stil gestaan bij de carrière alle internationals van DFC. En dat waren er nogal wat: 13 in totaal. Te beginnen met Reinier Beeuwkes, Dirk Lotsy en Willy de Vos, die in 1905 voor het Dordtse rood-en-wit in het Nederlands elftal debuteerden in de eerste de beste interland tegen België. Beeuwkes, de eerste doelman van Oranje, heeft met zijn 19 wedstrijden voor de nationale ploeg van alle Dordtse spelers met afstand de meeste interlands gespeeld. Zelfs nog meer dan Jan Klijnjan, de laatste DFC’er die voor het Nederlands elftal kon en mocht uitkomen. In het boek “Achttien Dordtse Oranjehemden en… bijzondere trainers” verkeert hij verder in het gezelschap van Dick Sigmond, Piet Bouman, Nico Bouvy, Kees Mijnders, Eef Ruisch, Arie Bijvoet, Barend van Hemert en Piet Punt. Zo ook de loopbaan van Leo van Bruggen als international bij de amateurs in het boek wordt beschreven. Daarbij is uitgebreid onderzoek gedaan, zoals ook naar de carrière van de internationals bij Emma, Cor en Wim van der Gijp. Er wordt onder andere antwoord gegeven op de vraag welke DFC’er voor Manchester City heeft gespeeld. Waarom Barend van Hemert in de tweede wereldoorlog aan de zijde van de Duitsers vocht en Jan Klijnjan een transfer naar het Ajax van trainer Rinus Michels misliep.     

Bijzondere trainers heeft DFC eveneens gekend. In de periode kort voor de invoering van het betaald voetbal was dat Wim de Smit. Met Elek Schwartz als zijn opvolger. De professionalisering bracht nog meer grote en/of bekende namen naar de Krommedijk: Ludwig Veg, Franz Rybicki, Karl Humenberger, Leo Veldhuis, Jan Bens, Piet de Visser, Jacques de Wit en Hans Kraay. Bij Emma en EBOH was met name Richard Dombi als trainer de grote man.

In “Achttien Dordtse Oranjehemden en… bijzondere trainers” wordt hierover door sportjournalist Peter de Roo verhaald. Al ruim veertig jaar is hij als geen ander, op en rond de voetbalvelden te vinden. Eerst als sportjournalist voor het Dagblad de Dordtenaar. Na zijn Groninger periode bij het Nieuwsblad van het Noorden heeft hij in Dordrecht als freelance verslaggever gewerkt voor het Rotterdams Nieuwsblad, Het Vrije Volk, het ANP en het sportblad Voetbal International.

Het boek “Achttien Dordtse Oranjehemden en… bijzondere trainers” is voor 19,75 euro te koop en te bestellen via de website dordtsebestseller.nl van boekhandel Vos & Van der Leer.    

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com