Oud-international Jan Klijnjan (74) voor altijd in clubhistorie DFC

19 augustus 2019 572x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Oud-international Jan Klijnjan (74) voor altijd in clubhistorie DFC
Oud-international Jan Klijnjan (74) voor altijd in clubhistorie DFC

bron : AD de Dordtenaar 

Jan Klijnjan, de beste voetballer van DFC van de afgelopen halve eeuw, leeft voort in de historie van de Dordtse club.

De elfvoudig international (74) heeft sinds zaterdag met een herinneringsfoto definitief zijn plek ingenomen in de geschiedenis van DFC. Heldenverering is niet bij elke voetbalvereniging gemeengoed, maar DFC eert haar belangrijkste speler van de afgelopen vier à vijf decennia echter voor altijd. Bij de uitvergrote foto van het duel DFC – Baronie uit 1954, de wedstrijd die promotie naar de eerste klasse betekende, hangt nu ook een foto van clubicoon Klijnjan.

Na een korte ceremonie met mooie woorden van DFC-voorzitter Anne Evers krijgt de in Dubbeldam woonachtige voormalig profvoetballer zijn plek in de hall of fame van Dordts oudste voetbalvereniging.

Mooiste

Uiterlijk lijkt Klijnjan, die vanwege chronische heupproblemen in een scootmobiel zit, onbewogen maar inwendig geniet hij van dit moment. ,,Bij DFC, waar ik vanaf mijn achtste heb gespeeld en vijftien jaar actief ben geweest, heb ik de mooiste tijd uit mijn voetbalcarrière beleefd. Dat de club dit voor mij doet, vind ik bijzonder en mooi.”

Preses Evers, die met Klijnjan samenspeelde bij FC Dordrecht toen de voormalig international na zijn Franse avontuur bij Sochaux in eigen stad zijn loopbaan besloot, heeft zich samen met Peter de Roo sterk gemaakt voor het ceremoniële onthulmoment. ,,Jan is van enorme waarde voor de club geweest. Hij was de eerste spelers die niet op het hoogste niveau speelde en toch het Nederlands elftal haalde. Op deze manier wordt hij voor altijd herinnerd.”

Terwijl op de achtergrond het eerste team van DFC de ongelijke strijd aangaat met stadgenoot Wieldrecht tijdens het traditionele toernooi van de Reewegclub, kijkt geboren Papendrechter Klijnjan terug op zijn voetballeven. ,,Mijn vader heeft me gestimuleerd om te gaan voetballen. Ik was altijd met de bal bezig, liep van huis naar school en terug met de bal aan mijn voet. Ik was een allrounder, kon op verschillende posities uit de voeten en was tweebenig. Hoewel ik elf keer voor het Nederlands elftal heb gespeeld en dus het allerhoogste heb gehaald, heb ik niet het maximale uit mijn voetballoopbaan gehaald”, bekent hij. ,,Op mijn 23ste kon kiezen uit een vertrek naar Ajax, Feyenoord of Sparta. Tegenwoordig zou die keuze niet moeilijk zijn, maar ik koos voor Sparta. Die club hikte tegen de top aan en ik hoopte dat die met mijn inbreng kon worden gehaald. Dat is uiteindelijk niet gelukt”, vertelt Klijnjan, die de bijnaam ‘Kanon van het Kasteel’ kreeg. Op zijn periode bij het Nederlands elftal kijkt Klijnjan, die Piet de Visser als zijn beste trainer ooit bestempelt, met tevredenheid terug. ,,Ik heb nog tweemaal gescoord in die interlands. Ik heb met Piet Keizer, Sjaak Swart en Johan Cruijff gespeeld. Ik was niet zo’n fan van Cruijff moet ik eerlijk bekennen, want hij had zo zijn eigen regels. Nee, ik heb geen shirts meer uit die periode. Ik heb alles weggegeven. Alleen wat albums herinneren aan die tijd. Ik ga af en toe nog naar het voetbal kijken, zoals bij FC Dordrecht. Maar het kan mij allemaal niet meer zo bekoren. Ik kijk dan nog liever naar een goede film.”

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com