Dordrechtsche Football Club D.F.C. op 16 augustus a.s 132 jaar !

12 augustus 2015 1379x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Dordrechtsche Football Club D.F.C. op 16 augustus a.s 132 jaar !
dfc jubileumboeken

dfc jubileumboeken

DFC 132 jaar, het lijkt gewoon, maar dat is alleen maar gelukt door de aktiviteiten van duizenden DFC leden vanaf 1883 tot vandaag. Ik heb ze in de afgelopen jaren, als archivaris der DFC, van nabij leren kennen. In 1883 begonnen als Dordrechtsche Cricket Club DCC, in 1892 kwam er een beetje voetbal bij en werd de naam Dordrechtsche Cricket & Football Club DC & FC. Pas in 1899 werden wij definitief een echte voetbalclub, DFC ! Het eerste elftal bereikte in 1904 de eerste klasse van de NVB en behield die plaats bijna 50 jaar!  In 1905 leverde DFC direkt drie internationals bij de eerste echte interland van het Nederlands Elftal tegen Belgie, Reinier Beeuwkes, Dirk Lotsy en Willy de Vos. In alle seizoenen in de eerste klasse was DFC prominent aanwezig. Tegenstanders als Feijenoord, Ajax, ADO, HBS, HVV en Sparta vertrokken meestal met lege handen van de Markettenweg. Later in het betaalde voetbal van 1954 tot 1972 was DFC altijd een geduchte tegenstander. De “Krommedijk” beleefde vele onvergetelijke wedstrijden tegen grote ploegen. Enkele malen waren we op een doelpunt van de ere-divisie verwijderd o.a. tegen GVAV en Alkmaar. In 1972 verliet DFC het betaald voetbal en liet het verder over aan FC Dordrecht. Ook de periode vanaf 1972 als amateurs, kende hoogte en dieptepunten, eerste klas zondag tot vierde klas zaterdag.   In Nederland is DFC bij de kenners nog altijd een grote club met een geweldige geschiedenis. En………….de geschiedenis wordt nog steeds beschreven en bewaard in ons archief! Op dit moment bestaat ons digitale archief uit meer dan 100.000 foto’s/bestanden en 135 GB films en video’s, en is daarmee met afstand het grootste van een voetbalvereniging in Nederland!

We gaan nu naar ons 133 jarig bestaan toe in 2016.  De organisatie staat weer als een huis, iedereen gaat weer zijn best doen. De jeugd gaat weer heerlijk voetballen en onze senior elftallen proberen de tegenstanders de punten afhandig te maken. En………..als het eerste elftal wint gaat alles plotseling veel beter, als je wint heb je nu eenmaal vrienden!

Onze verjaardag wordt zondag a.s. niet uitbundig gevierd, geen bloemen of kaarten. Wat wel nodig is?………….nieuwe leden, nieuwe rustende leden, nieuwe oud-leden, donateurs en ( kleine) sponsors.   Mail of bel mij…. voorzitter@dfc-dordrecht.nl / 0653164437, ik ben altijd bereikbaar.

Arie Heijstek

Voorzitter der DFC


Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com