Ab Turksma (84) overleden

20 februari 2014 2560x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Ab Turksma (84) overleden
Ab Turksma (84) overleden

DFC-er en ondernemer Ab Turksma (84) overleden

Grondlegger van landelijke elektronica-keten

Dordrecht – De bekende Dordtse oud-ondernemer Ab (Albert Klaas) Turksma is op 84-jarige leeftijd overleden.

Turksma was ook vrijwel zijn hele leven lang lid van DFC en Oud-DFC. Regelmatig steunde hij de club direct en indirect. Jarenlang was hij ook vaste gast op de DFC-reünie en op bijeenkomsten van Oud-DFC.

Hij opende begin jaren vijftig van de vorige eeuw in het winkelcentrum Vogelplein in Dordrecht met zijn vrouw Jopie een winkel in wat men nu noemt elektronica. Het naar hedendaagse begrippen kleinschalige winkelcentrum was destijds een noviteit in Dordrecht waar de wijk Vogelbuurt nog maar net uit de grond was gestampt.

Het assortiment bestond voornamelijk uit lampen, radio´s en huishoudelijke apparaten. Pas na enkele jaren werd de televisie in Nederland geïntroduceerd. Met de komst van de toen nog zwartwit kijkkast begon Turksma aan een enorme zakelijke opmars.

Mede door de gigantische populariteit van de televisie en een aanzwellende nationale koopkracht bouwden ze in de jaren hun bedrijf even snel als vakkundig uit. Ook verschenen steeds meer koelkasten en wasmachines in de winkels. Door scherp in te kopen bij de opkomende elektronica-industrieën in Japan en Korea ontwikkelde het bedrijf zich tot een ware prijsvechter zonder de klantenservice uit het oog te verliezen.

Zo opende Turksma op steeds meer plekken in Dordrecht en wijde omgeving vestigingen en vergrootte hij bijna maandelijks het marktaandeel. Dat ging gepaard met diverse overnames van gelijkaardige winkelketens zoals Van Boxtel en Kok. Zo ontstond de landelijke opererende Turksma Groep met op het hoogtepunt meer dan vijftig vestigingen die voornamelijk te vinden waren in de Randstad en Noord-Brabant. In die laatste provincie bevond zich om precies te zijn in Tilburg ook het hoofdkantoor.

Eind jaren tachtig deden de Turksma´s hun geweldig groot gegroeide winkelketen van de hand. De latere eigenaar Vendex zette die voort onder de naam It´s. Ab Turksma trok zich terug maart bleef beschikbaar voor advies. Door toegenomen vrije tijd kon hij zich wat meer richten op zijn vrijwilligerswerk bij de bekende internationale serviceclub Rotary. Als voorzitter van een van de Dordtse Rotary´s onderhield hij even bekwaam als handig de contacten met diverse buitenlandse Rotary´s. Ook bekleedde hij diverse commissariaten.

De laatste jaren woonde Ab Turksma met zijn vrouw enigszins teruggetrokken in Prinsenbeek (Breda). Ze wisselden het verblijf daar af met  zeecruises en een regelmatig bezoek aan hun huis aan de Middellandse Zee vlakbij Barcelona. Nog geen drie jaar geleden vierden de Turksma´s hun 60-jarig (diamanten) huwelijksfeest. Namens de gemeente Breda woonde wethouder Alfred Arbouw toen de feestelijke viering bij.

De alom gewaardeerde ondernemer Ab Turksma laat een vrouw, vier kinderen en een schat aan klein- en achterkleinkinderen na. De uitvaartdienst  gevolgd door de begrafenis heeft donderdag plaatsgevonden in Breda Prinsenbeek.

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com