WK 2014: De Brazuca bal

25 augustus 2013 6017x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor WK 2014: De Brazuca bal

Nog een paar maanden en dan is het zover: het WK voetbal 2014 in het swingende Brazilië! Na een succesvolle kwalificatie kunnen we dan eindelijk zien hoe het Nederlands elftal ervoor staat tegen de groten der aarde. Dit mogen ze gaan doen met de Brazuca, de WK-bal die eind vorig jaar werd gepresenteerd door Adidas. Het woord Brazuca wordt in Brazilië vaak gebruik als ‘slang’ variant voor Braziliaan. Tegelijkertijd kan je de naam ook zien als een speelse woordhusseling van Braziliaan en Bazooka. Dat laatste lijkt zeer toepasselijk, want volgens veel spelers zullen vooral de aanvallers profijt hebben van de bal.

Na de presentatie is de Brazuca al door veel teams en spelers uitgeprobeerd. Zo ook door de Belgische (oud)spelers Wesley Sonck en Thorgan Hazard. De twee noemen de bal een godsgeschenk voor aanvallers, aangezien de bal vrij licht is en een beetje zwabbert. Ze stellen daarom dat we veel mooie goals van grote afstand kunnen verwachten. Ook werd de Brazuca al ingezet tijdens de topper Ajax – PSV. Ajacied Daley Blind was erg tevreden over de bal, en zegt dat hij op zijn best is als je de bal over de grond speelt, met de binnenkant van je voet. De Spaanse doelman Iker Casillas hoopt met de Brazuca het Spaanse succes op het WK van 2010 te kunnen evenaren en Steven Gerrard vindt de Brazuca erg op de Champions League bal lijken, een bal die altijd erg geroemd wordt.

Kritiek
Ondanks de vele positieve reacties op de Brazuca was er ook kritiek. Cristiano Ronaldo was namelijk niet te spreken over de bal. De superster van Real Madrid en Portugal heeft de bal tijdens trainingen en wedstrijden uitgeprobeerd en stelt dat het onmogelijk is om de bal goed te sturen. ‘’Hij zwabbert. En ik zwabber zelf al; dan krijg je een dubbele zwabber. Voor je het weet zwabbert de bal het stadion uit.’’ FIFA reageerde op Ronaldo’s uitspraak en ontkende dat de bal zwabbert. Ze menen dat de bal exact de curven volgt van de schietende voet, en dat dit wetenschappelijk is berekend.

Populair
Zoals altijd met WK-ballen is ook de Brazuca weer uitermate populair onder liefhebbers over de hele wereld. De bal is in de meeste sportwinkels en ook op het internet prima te verkrijgen.

Op 12 juni trapt gastland Brazilië het WK officieel af tegen Kroatië. Beiden komen uit in groep A. De eerste wedstrijd die Nederland speelt vindt plaats op 13 juni. Onze oranje leeuwen moeten dan meteen aan de bak tegen wereldkampioen Spanje, een herhaling van de WK-finale van 2014! Laten we dit keer hopen op een andere uitslag!

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com