DFC viert vandaag haar 130-jarig jubileum

16 augustus 2013 2207x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor DFC viert vandaag haar 130-jarig jubileum

Precies vandaag bestaat DFC 130 jaar! Met 16 augustus 1883 als oprichtingsdatum is DFC op zes na de oudste voetbalvereniging van het land. Langs deze weg wil ik dan ook graag een ieder die DFC een warm hart toedraagt van harte feliciteren met het bereiken van deze bijzondere mijlpaal.

‘Oud en versleten’ zijn we daarentegen zeker nog niet. Vandaag de dag is onze vereniging, met de dankbare hulp van velen, nog altijd springlevend en onder het motto “Al sinds 1883 traditioneel en modern” zullen we er tot in lengte, in lengte van jaren met elkaar voor blijven zorgen dat DFC de fijne en hechte vereniging blijft zoals we die kennen.  Binnen de Dordtse gemeenschap en het regionale voetbal willen we ook in de toekomst een belangrijke rol van betekenis blijven spelen op zowel sportief als sociaal gebied. Vanzelfsprekend is een ieder welkom om daar actief aan deel te nemen: jong of oud, jongen of meisje, met talent of puur vanwege het feit dat het gewoon leuk is om te voetballen (of te tafeltennissen, badmintonnen, vissen, carnavallen, etc.)

Doordat wij dit jaar ons jubileum vieren kunnen we met recht concluderen dat DFC in het verleden altijd in staat is gebleken om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan; ongeacht de sportieve, economische, sociale of technologische factoren die deze veranderingen veroorzaakt en versneld (of juist vertraagd) hebben. Ook de komende jaren moeten we er voor blijven zorgen dat we met elkaar deze kwaliteit benutten. We mogen absoluut niet stilstaan, zullen ons open moeten opstellen en continue blijven inspelen op alle (interne en externe) ontwikkelingen waar wij als vereniging mee te maken hebben/krijgen.

Morgen, tijdens de finales van het Van Adrichem-toernooi, kunnen we met elkaar proosten! Verder wordt er in het kader van ons 130-jarig bestaan op 7 september voor onze jeugdleden een dag met leuke activiteiten op het sportcomplex georganiseerd. Een week later, op 14 september, vieren we groot feest in onze sportkantine na afloop van de eerste thuiswedstrijd van DFC1 in het nieuwe seizoen.

Maarten Janssen
voorzitter Dordrechtsche Football-Club “D.F.C.”

—–

Van oorsprong was DFC een cricketclub met de naam DCC (voorheen Merwe-club) . Voetbal bleek echter al snel een veel populairdere sport te zijn. In 1891 werd voetbal officieel toegevoegd aan de naam, rond 1899 had voetbal het cricket helemaal overvleugeld en vanaf dat jaar noemden de leden hun club de Dordrechtsche Football-Club DFC. DFC kan dan ook buigen op een roemrijk verleden. Zo was het Dordtse rood-en-wit vertegenwoordigd in vier KNVB-bekerfinales met de Holdert-bokaal als sportieve inzet. In mei 1914 veroverde DFC de trofee door Haarlem met 3-2 te verslaan. In juli 1932 gevolgd door een 5-4 overwinning in de bekerfinale op PSV.

In 1955 waagde DFC de stap naar het semi-professionalisme, het betaalde voetbal. Het knusse terrein aan de Markettenweg, goed voor een aantal interlands van het Nederlands elftal, was op dat moment al lang en breed ingeruild voor het stadion aan de Krommedijk. Op 29 februari 1948 speelde DFC tegen Feyenoord voor 13.000 bezoekers z’n laatste wedstrijd aan de Markettenweg, met een 4-1 zege als resultaat. Van 1954 tot 1972 speelde de club in het betaalde voetbal D.F.C. was vooral aan het begin van de 20e eeuw hofleverancier van spelers voor het Nederlands Elftal. Enkele voorbeelden daarvan zijn Reinier Beeuwkes, die tussen 1905en 1910 19 maal onder de lat stond en Dirk Lotsy (achterneef van Karel Lotsy), die tussen 1905 en 1914 10 maal de kleuren van Oranje verdedigde. Toentertijd speelde het Nederlands Elftal regelmatig tegen de Rode Duivels op het terrein van DFC aan de Markettenweg te Dordrecht. Clubicoon Kees Mijnders kwam in de jaren 30 7 keer uit voor Oranje. Na de invoering van het betaald voetbal kwam ook Jan Klijnjan nog 11 keer uit voor het Nederlands elftal, 5 keer als D.F.C.’er en 6 keer als Spartaan. René van der Gijp en Michel Valke komen voort uit de jeugdopleiding van DFC en bereikten later het Nederlands elftal.

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com