DFC boek gaat niet door!

9 juni 2013 1944x bekeken, 1 reactie »

16 augustus 2013, DFC 130 jaar………..maar geen jubileumboek……

In de afgelopen 130 jaar zijn de opeenvolgende DFC bestuurders er in 1923, 1933, 1948, 1958, 1983 en 2008 steeds in geslaagd een prachtig jubileumboek te laten verschijnen. Ook in 2012 heeft het DFC bestuur ingestemd met een supplement op het DFC 1883-2008 jubileumboek. In de bijlage van het clubnieuws in maart j.l. schreef ik:  “Waarom dit boek? Het digitale DFC archief bestaat uit meer dan 55000 foto’s/bestanden vanaf 1883. Om te wachten op het volgende jubileum in 2033 is geen optie. Ik doe het nu! Echter….een boek uitgeven, samenstellen en ook nog verkopen is een peperdure onderneming. Daarom heb ik U, DFCers, oud-DFCers, sympathisanten en geinteresseerden, heel hard nodig om dit boek tot een succes te maken”

Om de risico’s voor DFC te beperken c.q. uit te sluiten zou ondergetekende alle kosten voor zijn rekening nemen.

Evenals in andere jubileumjaren moest er worden ingeschreven, zodat redelijk zeker was hoeveel boeken gedrukt moesten worden. Bij alle vorige jubileumboeken werden per saldo tussen de zes- en achthonderd boeken gereserveerd, en ook later afgenomen. In 2008 waren in augustus meer dan zeshonderd boeken ( € 50,– p/s) geleverd en betaald.  Oud- DFC voorzitter Ad van Dongen heeft toen een groot positief saldo op de bankrekening van DFC kunnen bijschrijven. Begin 2013 kon iedereen via de DFC site kennis nemen hoe en wanneer men in het bezit kon komen van het nieuwe DFC 130 jaar boek. Via een bijlage in het DFC clubnieuws werden op 6 maart j.l. meer dan zeshonderdvijftig  DFC leden, oud-DFC leden en verdere belangstellenden in kennis gesteld.

Nu begin juni 2013 is het boek, op enkele details na, geheel gereed om gedrukt te worden. Echter……als in het afgelopen half jaar niet meer dan 40 !! reserveringen zijn binnen gekomen, is het dan al mijn moeite nog waard? Is het mijn investering van duizenden euro’s wel waard? Is het verstandig voor zo weinig mensen een boek te drukken en te hopen dat er misschien in augustus nog wel een driehonderd bijkomen ?

Ik vrees dat wij met zijn allen nu het einde van het jubileumboek “oude stijl” in 2013 meemaken! Alleen enkele ouderen hebben nog enige interesse in de geschreven DFC geschiedenis getoond, terwijl de rest er geen euro meer voor over heeft. Ik heb dan ook heden het DFC bestuur schriftelijk mijn besluit doen toekomen, dat er op 16 augustus 2013 tot mijn grote spijt, GEEN  DFC 130 jaar boek zal verschijnen.

Alle reeds betaalde reserveringen zullen in de komende maanden worden terugbetaald.

Ondanks deze grote teleurstelling, de reeds gemaakte hoge kosten, de honderden uren vergeefse arbeid, blijf ik toch met veel plezier Uw Archivaris der DFC.

Arie Heijstek

arie heijstek

1 reactie

  1. Dick Groenewoudt 10 juni 2013 om 11:23 -

    Ik heb veel waardering voor de wijze waarop Arie het DFC-archief heeft opgepakt en uitgebouwd en dit was een prachtig affiche om zijn vele werk te laten zien.Helaas denken de DFC-leden er kennelijk anders over………

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com