DFC en BOBsport.

12 maart 2013 1591x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor DFC en BOBsport.
DFC en BOBsport.

Vanuit de provincie wordt gestart met de BOBsport campagne en uiteraard doen wij daar als DFC aan mee.

Wat merk je hiervan:

  • BOBsport campagne materiaal tw: bord langs het veld, posters, viltjes, etc.
  • BOBsport campagne team op een nog te bepalen datum is BOBsport aanwezig in de kantine
  • BOBsport IVA+ cursus. (instructie verantwoord alcohol alcoholgebruik)

Tijdens de campagne worden de alcohol controles sterk opgevoerd middels bliksemacties.

BoBsport

Mede vanwege het grote succes van de pilot “Bob in de sportkantine” in 2012 (onder andere in de Leidse Regio en de Duin- en Bollenstreek) krijgt dit project in 2013 een vervolg in Zuid-Holland en de andere provincies.

Waarom zijn er BoB-campagnes?

Terugdringen van rijden onder invloed is een belangrijk speerpunt. Rijden met alcohol op is één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Jaarlijks is een vijfde van de verkeersslachtoffers toe te schrijven aan een ongeval waarbij alcohol in het spel was. In 2010 kwam dat neer op circa 130 doden en 4.000 ernstig gewonden. De maatschappelijke kosten van ongevallen waarbij alcohol in het spel is, bedragen circa € 1,7 miljard per jaar. De combinatie voorlichting en handhaving, zoals sinds 2001 gebeurt met de Bob-campagne, is één van de maatregelen om het rijden onder invloed terug te dringen.

 En waarom gaat BoB de sportkantine in?

BoB zoekt verschillende mogelijkheden en partners om de boodschap breder te vertellen. De afgelopen jaren is BoB tijdens grote sportevenementen (EK’s en WK’s en Olympische Spelen) ingezet. Dit smaakte naar meer. Mede met de gedachte dat sport een breed maatschappelijk draagvlak heeft en het vermoeden dat er in de sportkantines nog wat te winnen viel, is er in 2011 een groot landelijke onderzoek (vrijwillige blaastesten) gehouden nabij sportkantines, de zogenaamde 0-meting.

Resultaat
Voorop gesteld: het grootste deel van de bezoekers die met de auto naar huis reden was geheel of vrijwel nuchter. Maar toch blies 1 op de 10 automobilisten meer dan toegestaan. En 5% zelfs flink te veel. Reden genoeg om op de sportkantine de BoB-campagne in te zetten. In 2012 is de landelijke pilot BOBsport uitgevoerd.

De sport is een zeer grote doelgroep, maar deze groep kunnen we wel heel gericht benaderen waardoor mensen zich aangesproken voelen.

Pilot 2012

In het voorjaar is de BoB-campagne voor het eerst ingezet in de sportkantine. Landelijk zijn er vijf pilotregio’s aangewezen. In Zuid-Holland was dat de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek. Na de campagneperiode is er een 1-meting gehouden. Resultaat was:

  • een toename van 9% van de bezoekers die nuchter naar huis toe reden
  • meer dan een halvering van bezoekers die flink boven de alcohollimiet bliezen.
  • bijna alle sportclubs deden mee en waren enthousiast.

Conclusie

De campagne “BOB in de sportkantine” is zeer positief ontvangen door sportclubs, gemeenten, politie en andere partijen. Dit komt door de positieve boodschap, vormgeving en materialen. De deelname onder de clubs was ook goed en de sportclubs willen in 2013 graag ook door met deze campagne. Dat pleit voor jaarlijkse extra aandacht op de sportclubs om deze resultaten te behouden en verbeteren. Daarom wordt de BOBsport-campagne verder uitgerold over de provincie Zuid-Holland.

Welke regio’s / gemeenten doen er meer in 2013?

Vanaf maart 2013 wordt de campagne uitgezet op Voorne-Putten, Drechtsteden en het Westland/Midden-Delfland. In het najaar komt BoB weer in Holland-Rijnland (nu de gehele regio) en mogelijk ook Midden-Holland.

Doel BoB-campagne in de sportkantine

Bezoekers van de sportkantine (zowel en sporter als de supporter) rijden nuchter achter het stuur naar huis en brengen hun vrienden veilig naar huis.

Doelgroep

Sporters, toeschouwers, sportbestuur, barvrijwilligers

Welke sporten?

De BoB-campagne zal in 2013 gericht zijn op voetbal-, hockey-, tennis- en korfbalclubs. Dit zijn de grootste buitensporten met een eigen kantine in beheer. In 2014 zullen ook andere sporttakken worden toegevoegd. Zijn er nu al sportclubs (bv handbal, rugby, golf) die ook mee willen doen, of wil een gemeente ook de andere sportclub op het sportcomplex mee laten doen, dan kan dat uiteraard.

Wie zijn onze partners?

De regio’s, gemeenten, politie, sportclubs, sportbonden

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com