Inter Milan en Hongaars blad herdenken nazi-moord op joodse oud-trainer DFC

25 maart 2012 1132x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Inter Milan en Hongaars blad herdenken nazi-moord op joodse oud-trainer DFC

Update – In de Hongaarse uitgave van het voetbalmagazine FourFourTwo van deze maand is een artikel verschenen over het DFC uit de jaren veertig van de vorige eeuw en de toenmalige DFC-trainer Arpad Weisz in bijzonder.

Het stuk is tot stand gekomen in samenwerking met DFC-archivaris Arie Heijstek. Die besteedde in het DFC Jubileumboek 1883-2008 extra aandacht uit deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Nederland en DFC.
 
Arie: ,,Mijn tekst uit het jubileumboek 1883-2008 is vrijwel letterlijk overgenomen. Totaal zes bladzijden is niet slecht. Omdat het blad ook in andere landen wordt uitgegeven, zal het artikel later in meer uitgaven worden overgenomen.´´
 
Arpad Weisz was een jood met Hongaarse nationaliteit. In het begin van de tweede wereldoorlog werd hij door DFC, dat destijds in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal speelde, als trainer gecontracteerd. Weisz stond bekend als een ervaren international met een uitstekende kijk op het voetbalspel. Met zijn gezin ging hij in Dordrecht wonen.
 
Hij was amper in functie toen de Duitse nazi´s die Nederland bezetten, hun jodenjacht verhevigden. Arpad en zijn familie werden opgepakt en op transport gesteld naar het Duitse vernietigingskamp Auschwitz. De trainer en zijn gezin overleefden het niet.
 
*OOK INTER MILAN – Niet alleen het Hongaarse voetbalblad FourFourTwo besteedde aandacht aan het lot en leven van Arpad Weisz, ook de Italiaanse topclub Inter Milaan blijkt zijn oude trainer niet te zijn vergeten. Op 27 januari jl. werd in het stadion van Inter Milaan een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Arpad Weisz. Aanwezig waren o.a. Inter-aanvoerder Zanetti, trainer Ranieri en de dochter van eigenaar Moratti.
 
Arie Heijstek: ,,Of de aandacht van ons in het DFC Jubileumboek heeft meegewerkt aan deze gebeurtenissen? In elk geval blijkt nu dat Arpad Weisz inderdaad zo groot was als wij in 2008 al opschreven´´.
Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com