SCHILDERIJ (1): Kostbaar werk uit bezit DFC hangt al jaren bij de KNVB

14 november 2011 844x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor SCHILDERIJ (1): Kostbaar werk uit bezit DFC hangt al jaren bij de KNVB

Door Fred van Dongen

Een waardevol werk van de bekende ´DFC-schilder´ Willy Sluiter (1873-1949) blijkt al vele jaren onopgemerkt te hangen in het bureau van het KNVB-district Zuid I in Breda. Dat ontdekte onlangs DFC´s actieve archivaris Arie Heijstek die ook bekend staat als Sluiter-connaisseur.
 
De kans dat het prachtige schilderij Football, dat ooit tot het bezit van DFC behoorde, terugkeert bij de oudste voetbalclub van Zuid I, is overigens gering. De juridische mogelijkheden blijken buitengewoon beperkt te zijn, zo ontdekte Arie Heijstek tijdens zijn speurtocht. Het doek is momenteel volgens hem minimaal 20.000 euro waard.
 
,,De DFC-bestuurders van veertig, vijftig jaar geleden hebben er niet zo bij stilgestaan dat het werk zoveel waard was of zou worden. Daarom kon het gebeuren dat in 1970 onze beschermheer WPE Looman het schilderij Football aan de toenmalige KNVB afdeling Dordrecht schonk of in bruikleen gaf voor het kantoor aan de Dubbeldamseweg. Let wel uit het bezit van DFC! W.P.E. Looman is in 1972 overleden, de KNVB afdeling Dordrecht is opgegaan in het district Zuid I en het schilderij is sindsdien tientallen jaren vergeten´´, aldus Arie Heijstek.
 
Omdat nergens zwart op wit staat dat het doek in bruikleen is gegeven kan DFC het juridisch gezien niet terugvorderen.  Arie Heijstek: ,, Ik heb dit jaar middels diverse brieven pogingen gedaan het schilderij terug te brengen naar de oorspronkelijke eigenaar, te weten DFC. Het KNVB-bestuur in Breda heeft een en ander twee maal schriftelijk afgewezen, omdat er niets in hun archieven wees op wat de bedoeling in 1970 is geweest van W.P.E. Looman. Ikzelf ben ervan overtuigd dat Looman in die tijd dacht dat de KNVB altijd op de Dubbeldamseweg zou blijven zitten, zodat er altijd greep zou zijn op onder meer dat schilderij.´´
 
De DFC-archivaris vervolgt: ,,Vorige week ben ik daarom persoonlijk naar de KNVB in Breda gestapt om nogmaals het standpunt van DFC mondeling toe te lichten. Districtsmanager Mark van Berkum van de bond heeft mij uitvoerig te woord gestaan en begrip getoond voor mijn standpunt. Maar overeind bleef dat er niet bekend is of er formele voorwaarden verbonden zijn geweest aan de schenking van het schilderij door DFC dan wel de heer  W.P.E. Looman aan de KNVB afdeling Dordrecht. De KNVB voelt zich derhalve niet vrij het geschonken schilderij terug te geven.´´
 
*Vervolg zie: ´Het is juridisch niet meer mogelijk het eigendom te betwisten´

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com