Ad Boogaerts overleden*Oud-toparbiter en trouw DFC-er werd 84 jaar

9 juni 2010 2029x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Ad Boogaerts overleden*Oud-toparbiter en trouw DFC-er werd 84 jaar

Update – Op 84-jarige leeftijd is dinsdag één van DFC´s trouwste leden overleden: Ad (Adrianus) Boogaerts. Hij was bijna 77 DFC-lid. De crematieplechtigheid is a.s. maandag 14 juni om 16.00 uur in crematorium GUV Berkenhove, Romienendijk 2a in Aalten (Gld).

Boogaerts (geboren op 20 augustus 1925) was in de jaren zestig en zeventig een topscheidsrechter in de Nederlandse voetbalwereld. Hij floot toen vele toppers in de eredivisie en was ook internationaal actief. Zo leidde hij namens de UEFA diverse (kwalificatie)interlands en duels voor de diverse Europese bekertoernooien.
 
Ad behoorde tot de zogeheten gouden generatie van de Nederlandse scheidsrechterswereld met als bekende collega´s Jef Dorpmans, Frans Derks, Jan Keizer, Leo van der Kroft, Lau van Ravens, Willem Beltman, Piet Roomer en een andere Dordtenaar, Arie van Gemert. Boogaerts fungeerde ook in de beroemde film Alleman van Bert Haanstra uit 1963. De bekende regisseur volgde hem tijdens het leiden van de eredivisiewedstrijd Ajax – SC Enschede in dat jaar.
 
Ad Boogaerts behaalde in de jaren zestig de wereldpers toen een heethoofd tijdens Ajax – Heracles het veld opstormde om bij hem verhaal te halen over een van diens beslissingen. De vermetele scheidsrechter overmeesterde de onverlaat persoonlijk en hervatte vervolgens de wedstrijd.
 
Boogaerts kwam uit de bekende scheidsrechtersschool van de al geruime tijd overleden Dordtse toparbiter Bertus Aussum. Beiden hadden het zelfde beroep: autoverkoper. Na beëindiging van zijn arbitrale loopbaan bleef Boogaerts actief in met name de Dordtse voetbalwereld. Enige tijd was hij voorzitter van FC Dordrecht en ook teamleider van het vermaarde DS´79.
 
Boogaerts, wiens vader Janus indertijd veel vrijwilligerswerk deed voor DFC, werd al op jonge leeftijd DFC- lid. Al snel ontdekte men dat hij meer geschikt was voor het vak van scheidsrechter. De arbitrale scouts bleken het gelet op Boogaerts´ carrière met de fluit goed te hebben gezien.
 
Bij DFC bleek Ad zich ook op latere leeftijd prima thuis te voelen. Hij was lange tijd vaste gast op de beroemde reünies van de vereniging Oud-DFC waarvan hij ook lid was. Tijdens de festiviteiten twee jaar terug rond het 125-jarig bestaan van DFC liet hij ook zijn gezicht zien.
 
Tot vorig jaar woonde Ad nog met zijn vrouw zelfstandig in de Dordtse wijk Stadspolders. Echter ook bij Ad gingen de jaren tellen. Daarom koos het paar in de loop van 2009 voor een verzorging dichtbij kinderen en kleinkinderen in de instelling Marga Klompé in Groenlo. Daar overleed hij dinsdag. (tekst fvd)
 

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com