***INTERVIEW (1): Paul Koster: Scherpte en beleving zijn dé factoren

28 mei 2010 931x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor ***INTERVIEW (1): Paul Koster: Scherpte en beleving zijn dé factoren

Door Fred van Dongen

Vier dagen geleden voegde DFC andermaal een belangrijk wapenfeit toe aan z´n immens rijke historie. Dordts oudste voetbalclub (in augustus 127 jaar) trad de tweede klasse van het zaterdagvoetbal binnen door in de nacompetitie rivaal Altena in een tweekamp te verslaan met de veelzeggende cijfers drie voor en nul tegen. Het betekende een zeldzame tweede achtereenvolgende promotie nadat DFC vorig jaar als kampioen van de vierde klas naar de derde klas was gestegen.
 
Alle aanleiding voor – nu het allemaal wat rustiger is geworden na de gigantische feestvreugde van Tweede Pinksterdag – een evaluerend gesprek met succestrainer Paul Koster (38).
 
*Lekker spontaan feestavondje beleefd na die allesbeslissende dik verdiende zege op Altena?
Paul Koster: ,,Het is zeker een lekkere feestavond geworden. Ik denk ook dat heel de club er aan toe was. Het was ook mooi te zien hoe de beleving was onder leden en supporters. Dat we met de ploeg tot heel laat hebben doorgefeest bewijst dat de jongens een behoorlijk uithoudingsvermogen hebben…´´
 
*Je hebt natuurlijk ook veel reacties, felicitaties gehad van mensen buiten de club zoals collega-trainers?
Paul: ,,Heel veel. Ook van mensen om de voetballerij heen. Dan merk je dat mensen DFC nog altijd heel goed in de gaten houden. In de meeste reacties van vrienden, kennissen en andere clubs merkte je dat ze aangenaam verrast waren dat DFC in het eerste jaar in de derde klas ook weer meteen doorstoot. Maar wat me vooral aansprak was dat heel veel mensen die vroeger bij DFC kwamen, tijdens de nacompetitie weer op de club zijn afgekomen´´.
 
*Dat was zaterdagavond toen je in Madrid bij de CL-finale zat zeker wel flink schrikken toen je per sms-je vernam dat DFC al na twee minuten bij Altena met tien man kwam te staan…
Paul: ,,In eerste instantie dacht ik aan een grap: ze willen me een beetje gek maken. Schrikken deed ik pas toen ik besefte dat het echt was. Maar je beseft ook dat als die gasten met een man minder gaan vechten als leeuwen ze 0-0 of zelfs nog 0-1 kunnen halen. Want leeuwenmoed dat hebben ze. Ze hebben het hartstikke goed gedaan. Met die leeuwenmoed is ook de basis gelegd van de promotie´´.
 
*Toch het nodige kunnen opsteken bij Bayern München – Inter Milan?
Paul: ,,Met de zekerheid van 0-0 ondanks negen man bij Altena zit je zonder meer met een lekker gevoel op de tribune in Bernabeu. Ik was er niet als trainer of analist, maar gewoon voor de beleving, de entourage. Wat je daar beleeft pak je gewoon mee in de voorbespreking twee dagen later bij DFC tegen Altena. De scherpste ploeg heeft de Champions League gewonnen daar in Madrid, heb ik ze verteld.
 
,,Scherpte en beleving, dat zijn dé beslissende factoren heb ik ze duidelijk gemaakt. Diverse van onze spelers heb ik in die bespreking vergeleken met scherpe Inter-spelers als Samuel Eto´o en Diego Milito. Inderdaad, dat miste z´n uitwerking niet in de thuiswedstrijd tegen Altena. In de rust stonden de jongens al snel weer bij de kleedkamerdeur om het veld op te gaan…´´
 
*Vervolg zie:  ´Ook in de tweede klas geldt: niets moet, alles mag!

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com