Bar Gebeure neemt in stijl afscheid van medeoprichter en blazer Jan Breet

2 mei 2010 1106x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Bar Gebeure neemt in stijl afscheid van medeoprichter en blazer Jan Breet

Hofkapel Bar Gebeure heeft op Koninginnedag op bijzondere wijze afscheid genomen van veteraan en medeoprichter Jan Breet. De bekende DFC´er, werkzaam als chef wagenpark van hoofdsponsor Van Adrichem Schoonmaak, wordt op 31 mei 65 jaar.

Vanaf de oprichting heeft Jan letterlijk meegeblazen met de kapel die in die 33 jaar een grote naam wist op te bouwen zowel in Dordrecht als ver daarbuiten (zelfs in het buitenland kent men Bar Gebeure). In die periode veroverde Bar Gebeure ook diverse prijzen. Zo wist het meermalen Ramspoed te winnen, het grote (inter)nationale concours in Dordrecht voor boerenkapellen aan de vooravond van het carnaval.
 
Jan had al enkele malen aangegeven te willen stoppen zodra hij 65 zou worden. Niettemin reageerde hij als verwacht emotioneel op het bijzondere afscheid van 30 april. Door leider Geug Leendertse uitgenodigd om mee te blazen tijdens een Koninginnedag-feest bij Sporting Delta, werd Jan ineens het middelpunt van een soort huldiging. Op de plek in Dordrecht waar Geug hem traditioneel oppikt voor de reis naar een optreden, wachtte deze keer niet alleen Geug. Heel Bar Gebeure stond er uitgedost en al klaar.
 
Bovendien zwaaide onverwacht het portier open van een witte cabriolet en werd Jan ´beleefd doch dringend´ verzocht in te stappen. En zo werd hij als een ware president muzikaal begeleid door ´zijn´ kapel naar Sporting Delta gereden voor zijn laatste optreden.
 
Een stukje geschiedenis: In november 1973 werd de geboorte bekend gemaakt van DFC´s Carnavalsgilde Nar Veure. Jan Breet werd als eerste Prins gekozen (Jan I), met Hans Morks als opper.
Vanaf 1975 kreeg de prins een nieuwe titel: Prins Krommediek. In augustus 1977 werd Bar Gebeure mede door Jan Breet opgericht. De eerste kapel bestond uit nagenoeg allemaal ex-raadsleden van Nar Veure zonder muzikale ervaring. Omdat het idee om een eigen kapel op te richten aan de bar gestalte begon te krijgen, werd gekozen voor Bar Gebeure, een naam die ook goed aansloot op die van Nar Veure. (tekst fvd)
 
*Bijgaand foto´s van de Breet-happening gemaakt door Jans dochter Francis en Sonja Lawende. Waarvoor dank.
 
*Meer beelden staan op:  www.picasaweb.com/fbreet
 
Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com