Arie Heijstek voor verfijnen digitaal archief op zoek naar onbekend materiaal

3 februari 2010 853x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Arie Heijstek voor verfijnen digitaal archief op zoek naar onbekend materiaal

Het DFC-archief van de afgelopen 125 jaar bestond hoofdzakelijk uit dozen met foto’s, brieven en jaargangen van het Clubnieuws. Niet geordend, maar wel goed opgeborgen bij het Stadsarchief Dordrecht.

,,Maar anno 2010 is het niet meer van deze tijd om een archief te bezitten dat alleen toegankelijk is voor enkele personen. Digitaal is tegenwoordig het alles omvattende toverwoord´´, aldus DFC´s huidige archivaris Arie Heijstek.
                                                                                                   
,,In de afgelopen vier jaar zijn al meer dan 5000 DFC-foto’s digitaal opgeslagen. Het DFC-jubileumboek 1883-2008 is in pdf op cd beschikbaar, vele uren televisie/video en filmbeelden zijn op dvd beschikbaar, geluidsfragmenten op cd, enz enz. DFC is met z´n archief zo koploper in Nederland en een vraagbaak geworden voor vele onderzoeksjournalisten, uitgevers en voetballiefhebbers.´´
 
Arie Heijstek zou Arie Heijstek niet zijn indien niet aan verdere digitalisering zouden worden gedacht en gewerkt. ,,Binnenkort wordt het DFC-archief extra op nog ontbrekende stukken nagekeken. Wat ontbreekt  wordt  alsnog gescand dan wel opgeslagen, zodat niets van waarde zal ontbreken. Eind 2010 moet dan het DFC-fotoarchief  ongeveer 7500 foto’s omvatten met correcte tekst en datum. Door specialisten wordt nader onderzocht hoe belangstellenden hiervan gebruik kunnen maken middels de DFC-website.´´
 
,,Omdat er nog steeds behoefte is aan DFC-foto’s of andere stukken uit heden en verleden – hoe weinig, hoe onbelangrijk dan ook – stel ik het zeer op prijs indien de bezitters een en ander bij mij melden. Foto’s worden eventueel opgehaald en binnen twee dagen teruggebracht´´, aldus Arie.
Hij is te bereiken via: 06 5316 4437 en of apheijstek@home.nl
 
Op bijgaande foto’s is te zien hoe de archivering vroeger ging. Zoals een foto van de grondlegger van het DFC-archief Sim van der Kloet uit 1903 waarop hij actief is als DFC-fotograaf . Verder een beeld uit 1953 toen ´Vader Sim` DFC-foto’s aan een waslijn ophing om die aan alle DFC-ers te kunnen tonen. En een affiche van de competitiewedstrijd Feyenoord-DFC uit 1938 want ook dat is interessant archiefmateriaal.
 
Arie Heijstek over de waslijn-presentatie van destijds en de moderne technieken die hij anno de 21ste eeuw toepast bij het opsporen en verwerken van historisch DFC-materiaal ,,Het opzoeken van bepaalde foto’s / gegevens uit de diverse jaren kostte destijds dagen zo niet weken. En bij 99 procent van de voetbalverenigingen in Nederland is dat nog steeds het geval. En daar zitten echt niet de minste clubs bij´´. Een verpakt maar niet minder terecht groot compliment richting DFC.
 

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com