Don Fredo Quiz: 15 goede inzendingen*Ujpest FC* Ferenc Szusza Stadion

23 december 2009 1061x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Don Fredo Quiz: 15 goede inzendingen*Ujpest FC* Ferenc Szusza Stadion

Vijftien deelnemers aan de December-editie van de Don Fredo Quiz op de DFC-website mailden de juiste antwoorden door.

Het stadion waar Don Fredo in november vertoefde was het Stadion Szusza Ferenc in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Bespeler is Ujpest FC, de oudste club van Hongarije die momenteel derde staat in de Hongaarse eredivisie met 29 punten uit 15 duels. Bovenaan staat Videoton (15-33) gevolgd door Debrecen (15-31).
 
Ujpest FC is slechts twee jaar jonger dan DFC – het werd aanvankelijk als turnvereniging opgericht op 16 juni 1885. De slogan van de club: Eenheid, integriteit en loyaliteit.
 
De vijftien inzendingen met de correcte antwoorden kwamen van: Wessel Sleeking, Marco van Woerkom, Paul Koster, Melvin Jongeneel, Ibo Karasahin, Robin Ramesar, Erik Vos, Johan van Ammelrooy, Arno van Wijnen, Nick Stam, Hans van den Berg, Davey Bommel, Cees van Woerkom, Peter Geijp en Louisiano Trinidad.
 
Zij dingen mee naar de vijf aan Ujpest FC gelieerde prijzen. Met de kerst wordt onder toeziend oog van Fred van Dongen geloot wie in de prijzen vallen. Het prijzenpakket bestaat uit een officieel shirt van Ujpest FC, een clubsjaal, een sleutellint en enkele pennen. De uitslag wordt volgende week op de site bekendgemaakt.
Ujpest FC veroverde in zijn bestaan 20 keer de nationale titel van Hongarije. Vandaar dat op shirt en andere attributen twee gouden sterren prijken. Daarnaast won de club 8 keer de nationale beker.
 
Een van de twee hints die konden leiden naar de oplossing was nogal cryptisch: De favoriete kleur van Sisi. Dat is de koosnaam van de populaire Hongaarse koningin Elisabeth die zich aan het eind van de 19de eeuw ontpopte als wellness-queen: ze deed breed aan fitness en inspireerde anderen dit ook te doen. Dat leidde tot de oprichting van veel sportclubs, waarvan Ujpest FC een van de eerste was.
 
Veel verenigingen kozen de favoriete kleur van Sisi uit voor hun clubtenue: paars. Hans van den Berg in zijn inzending: ,,De lievelingskleur van Sisi was viooltjesblauw. De bijnaam van Ujpest is dan ook de Lilas (paarsen). Het stadion is vernoemd naar Ferenc Szusza, 24-voudig international van Hongarije. Het is gebouwd in 1922 en grondig gerenoveerd in 2001. De bogen zijn vrij karakteristiek.´´
 
*Zie ook de blog van Fred van Dongen op Hyves: don-fredo.hyves.nl/
 

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com