Expositie over oud-trainer DFC in Verzetsmuseum – Ook documentaire

11 juli 2008 745x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Expositie over oud-trainer DFC in Verzetsmuseum – Ook documentaire

In samenwerking met de samenstellers Arie Heystek en Ger Hüsen van het Jubileumboek DFC125 heeft het Museum 1940-1945 aan de Nieuwe Haven Dordrecht, enkele vitrines ingericht over leven en dood van de joodse DFC trainer Arpad Weisz. In het boek is een apart hoofdstuk gewijd aan het tragische lot van de familie Weisz.


Eerder verscheen een boek van een Italiaanse journalist over het tragische (voetbal)leven van de sterspeler en succestrainer. Dat leverde zoveel lovende recensies op dat twee Nederlandse documentairemakers – Christoph Hahn en Herman Meerman – zo gefascineerd raakten dat ze besloten leven en lot van de familie Weisz in beeldvorm in kaart te brengen. De documantaire van Hahn en Meerman duurt zo´n 40 minuten. Ze willen de filmproductie tijdens DFC´s jubileumreceptie op donderdagavond 4 september in premiere laten gaan.


Arpad Weisz trainde DFC van 1939 tot 1942. Hij was een joods Hongaarse-Oostenrijker van geboorte, die zeven maal in het Hongaarse elftal speelde. Eenmaal door nazi´s weggevoerd uit Dordrecht belandde het gezin Weisz in Duitse concentratiekampen, die ze niet overleefden.


Weekblad De Stem van het Weekend besteedt in z´n editie van deze week uitgebreid aandacht aan de expositie en de documentaire waarvoor enkele dagen geleden opnamen zijn gemaakt in het Verzetsmuseum.

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com