Oud-DFC-trainer Jan Bens wil kampioenschap Feyenoord meemaken

4 november 2007 759x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Oud-DFC-trainer Jan Bens wil kampioenschap Feyenoord meemaken

Twee seizoenen was Jan Bens in het betaalde voetbal trainer van DFC. Van 1962 tot en met 1964 was hij onder andere de leermeester van Piet Punt, Kees van den Bosch, Hans de Vos en Jan Klijnjan. Vorige week kwam hij op 86-jarige leeftijd onverwacht landelijk in het nieuws, in de column van Johan Derksen van Voetbal International. Een volledige pagina was aan Bens gewijd, met zijn laatste wens . “Ik wil nog één kampioenschap van Feyenoord meemaken. Dat moet toch kunnen!”


De oud eerste-elftalspeler van Feyenoord volgt ook dit seizoen nog iedere thuiswedstrijd van de Rotterdammers. “Hij was geen trainer,” aldus Derksen in zijn column. “Geen coach, maar een oefenmeester. Het was een ex-voetballer met een boeiend verhaal over passie. En het was een harde werker. Vaak was hij verantwoordelijk voor de hele club. Dan trainde hij ook het tweede elftal en de hoogste jeugdelftallen. Het grote publiek kent hem niet eens meer, maar het was wel een pionier van het profvoetbal in Nederland.”


In het Clubnieuws van DFC wordt Jan Bens (archieffoto) in 1962 afgeschilderd als een bijzondere persoonlijkheid. “Iemand die iedereen open een eerlijk tegemoet treedt en niet schroomt om de dingen bij de juiste naam te noemen.” En dat viel aan de Krommedijk niet altijd in goed aarde. De trainer hield er ook zijn methodes op na. Tijdens de training moesten de spelers ook altijd schijnboksen. Voor Bens, als ex-bokser, was dat een goede gelegenheid de discipline aan te trekken.  


Met DFC eindigde Bens in zijn eerste jaar op de zesde plaats in de tweede divisie B. In 1964 was het een stuk minder. Alleen Wageningen en Longa presteerden minder. Jan Bens was onder andere ook trainer van het  EBOH, Cambuur Leeuwarden en SVV.   (Tekst Peter de Roo).

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com