OUDE DOOS: Trainerschap DFC al in 1923 opmaat naar functie van bondscoach

26 september 2007 769x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor OUDE DOOS: Trainerschap DFC al in 1923 opmaat naar functie van bondscoach

In de Oude Doos van deze maand besteden we aandacht aan DFC als leverancier van bondscoaches. In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog stootte ´Oom´ Elek Schwartz door van DFC-trainer naar de functie van bondscoach van de KNVB, dus van Oranje. Hij was niet de eerste die zo´n stap zette.


DFC-archivaris Arie Heijstek, met Ger Hüsen druk in de weer met het maken van het Jubileumboek DFC125 dat volgend jaar verschijnt, ontdekte dat een Engelsman al in 1923 via DFC bondscoach werd.


Arie in een e-mail aan website-eindredacteur Fred van Dongen: ,,Ik las onlangs een stuk in de krant over Nederlands Elftal bondscoaches. Van Basten was aan het stijgen op de lijst van Nederlands Elftal-bondscoaches. Maar daaruit bleek ook dat de Engelsman Bob Glendenning eigenlijk nooit meer kan worden ingehaald als langstzittende Oranje-bondscoach. Glendenning was in 1923 trainer van DFC en werd daarna van 1923 tot april 1940 bondscoach.  Hij was dat misschien wel nog langer gebleven, als in 1940 niet de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken. De Engelsman kwam tot 87 interlands.´´


Bijgaand een foto van Glendenning uit 1923 en van DFC1 in het seizoen 1923-1924.

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com