Auteurs van jubileumboek ontdekken talrijke verrassingen in het Stadsarchief

14 september 2007 520x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Auteurs van jubileumboek ontdekken talrijke verrassingen in het Stadsarchief

Ger Hüsen en archivaris Arie Heijstek, die druk doende zijn met het maken van DFC´s jubileumboek ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan in 2008, hebben vanmorgen in het Stadsarchief van Dordrecht vijftien dozen vol historisch DFC-materiaal mogen bekijken.


Voor het eerst in hun leven kregen ze originele foto´s, tekeningen, teksten, ledenkaarten etc. te zien uit de baby-tijd van DFC. Zeg maar van de oprichting in 1883 tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Nooit eerder hadden ze zulke bijzondere archiefstukken onder ogen gehad.


Sinds een aantal jaren heeft het ´oer-oude´deel van het DFC-archief onderdak gekregen bij het gemeente-archief van Dordrecht dat over de modernste conserveringsfaciliteiten beschikt. Veel historisch materiaal bleek te zijn verzameld en geordend door Sim van der Kloet, DFC´s oer-archivaris uit het begin van de vorige eeuw ´die alles bewaarde´.


Daardoor weten we nu hoe het oorspronkelijke voetbalshirt van DFC er uit zag, dat de club al in 1901 deelnam aan een buitenlands toernooi (Brussel), dat de aanvankelijke cricket-tak ook over een eigen tenue beschikte, wedstrijdfoto´s uit de periode rond 1900 spectaculaire spelmomenten bevatten en als er geen fotograaf ter plekke was zo´n spelmoment in een kleurrijke tekening werd vastgelegd.


Het zien van zoveel schitterend materiaal leverde in de leeszaal van het Stadsarchief lyrische verbale reacties op bij met name Arie Heijstek, ook al gebieden de bordjes in die zaal stilte. Maar ja, voetbal is emotie.


Tekst en (repro)foto´s:  Fred van Dongen.
Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com