DFC drie jaar lang in zee met KNVB en gemeente (2)

22 juni 2007 639x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor DFC drie jaar lang in zee met KNVB en gemeente (2)

Roy Loos (foto) ‘lichtte’ de afgelopen weken DFC door wat resulteerde in een Plan van Aanpak, dat niet meer of minder is dat een aantal beleidspunten om de club te (re)vitaliseren.  Loos:, ,De overstap van DFC van zondag- naar zaterdagvoetbal heeft veel leden gekost. De omvang zal moeten toenemen – DFC zal weer meer vet op de botten moeten krijgen”. Om het ledental te doen groeien, staan diverse potjes op het vuur. Om de beoogde groei te stroomlijnen, zal het aantal vrijwilligers – mensen die zich buiten het speelveld belangeloos inzetten voor de club – omhoog moeten. ,,Nu worden ouders van nieuwe (jeugd)leden niet meteen bij de club gehaald. Dat moet veranderen. Bij de zogeheten intake-gesprekken waarbij ouders hun kinderen als aspirant-lid komen aanmelden, zal de ouders worden gevraagd wat ze voor de club denken te kunnen doen en wat er allemaal te doen is. Daarmee leggen we het vrijwilligerswerk een beetje bij ze in de week. Later kunnen we de ouders dan herinneren aan dat gesprek en kunnen we ze vragen ‘kunt u dat en dat niet doen voor de club?’

Gezien de demografische ontwikkelingen in Nederland en voorlopig vooral in de grote steden zoals Dordrecht, zal er vanuit een overlevingsstrategie binnen clubs veel meer oog moeten zijn voor allochtone jongeren en hun ouders. Zo kan een win-win-situatie ontstaan: club gebaat, integratie geslaagd.


Overheid en KNVB hebben diverse pijlen op de boog. Loos: ,,We denken aan het organiseren van clinics voor scholen en het houden van 4tegen4-toernooitjes voor basisscholen. Zo laat je jongeren en hun ouders kennismaken met DFC en schep je belangstelling voor de club”. Kees Zwemer (overheid): ,,Op termijn willen we scholen koppelen aan verenigingen om nieuwe leden te werven en binnen te halen”. DFC-voorzitter Ad van Dongen ziet daar brood in: ,,De jeugd krijgt steeds minder ruimte om op straat te spelen en dat is nou juist dé plek om te bewegen en te leren voetballen”. Hij erkent dat sportclubs een steeds belangrijkere maatschappelijke positie bekleden en vindt zodoende dat vooral bij de jeugd ‘het prestatieve ná het plezier moet komen’.


Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com