DFC’s historische stadion aan de Markettenweg vastgelegd op poster (2)

7 januari 2007 2302x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor DFC’s historische stadion aan de Markettenweg vastgelegd op poster (2)

Met Het Schilderij als achtergrond vertelden Fred van Dongen en Tim Huijbens tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van DFC de (vermoedelijke) geschiedenis van het bijzondere doek. Ze deden dat aan de hand van de informatie van beschermheer Wim Verzijl en Ger Hüsen van DFC”s jubileumcommissie.


DFC speelde vanaf 1885 aan de Markettenweg, eerst als cricketclub. De eerste voetbalwedstrijd was in 1893  tegen Kralingen, een chique club uit Rotterdam. DFC verloor met 0-6. De toegangsprijs bedroeg tien cents. Net na de Tweede Wereldoorlog verruilde de club de Markettenweg voor de Krommedijk, het stadion waar nu FC Dordrecht speelt.


Het schilderij is waarschijnlijk een beeld van de jubileumwedstrijd ter ere van het 50-jarig bestaan op zaterdag 19 augustus 1933 : DFC 1 tegen  HFC 1 uit Haarlem, de oudste voetbalclub van Nederland. De mooie houten tribunes zijn in 1911 gebouwd. DFC had toen de interland Holland – België toegewezen gekregen mits het speelveld zou worden omzoomd met tribunes voor heren-van-stand. Over het torentje (uitgegroeid tot het officiële DFC-logo) en de clubvlag bestaat nog onduidelijkheid.

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com