Stadsderby tussen DFC en EBOH herleeft zaterdag – NIEUWE ARCHIEFOTO’S

12 december 2006 941x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Stadsderby tussen DFC en EBOH herleeft zaterdag – NIEUWE ARCHIEFOTO’S

DFC oefent komende zaterdag om twee uur thuis tegen stadgenoot EBOH 1 (zaterdag). Daarmee herleeft op wel heel bijzondere wijze één van de mooiste derby’s uit de geschiedenis van het Dordtse voetbal. DFC als een van de oudste club van Nederland (bijna 124 jaar oud), tegen EBOH dat vorige maand 85 jaar werd.


De constructieve animositeit tussen beide clubs leidde er toe dat zowel DFC als EBOH in de jaren 50 toetrad tot het Nederlandse betaald voetbal. Daarin bleef EBOH in de schaduw van DFC. Waar EBOH doorgaans genoegen moest nemen met een plek in de toenmalige tweede divisie, drong DFC door tot de eerste divisie. Bij de eerste grote sanering van het toen nog jonge betaald voetbal, legde EBOH het loodje. De `Club van de Zuidendijk’ keerde in de jaren 60 terug in de rijen van het amateurvoetbal nadat een door de gemeente Dordrecht voorgestelde fusie tussen DFC, EBOH en de andere beroemde Dordtse club Emma, niet haalbaar bleek. DFC moest toen als enige de ‘betaalde kar’ in Dordrecht trekken. De club hield dat nog ruim tien jaar vol en droeg daarna de betaald-voetbal-licentie over aan wat nu FC Dordrecht heet.


In het amateurvoetbal ging de wedijver tussen DFC en EBOH onverminderd door. Inmiddels heeft DFC voor zaterdagvoetbal gekozen, en wedt EBOH prestatief op twee paarden: zondag- en zaterdagvoetbal. Het eerste zaterdagteam van EBOH speelt een klas hoger dan DFC, namelijk in de derde klas, waarin het volop meedraait in de top. Dat belooft zaterdag dus een aardige amicale krachtmeting.


DFC’s archivaris  Arie Heijstek haalde speciaal voor dit duel enkele foto’s uit de jaren 60 uit zijn imposante archief. Centraal in deze serie van drie foto’s staat Fons van Rosmalen, een veelvuldig scorende midvoor die van 1960 tot 1963 bij DFC onder contract stond. Hij was overgekomen van een andere bekende Dordtse amateurclub, ODS. Fons van Rosmalen die in 1978 op nog jonge leeftijd overleed, was na zijn loopbaan bij DFC ook een verdienstelijk trainer van VVGZ en ODS. Bijgaand enkele beelden van wijlen Fons in het DFC-shirt.

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com