Dubbelprogramma met Kerstmis was vroeger heel gewoon

26 december 2006 1149x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Dubbelprogramma met Kerstmis was vroeger heel gewoon

Dit seizoen wordt er in de eredivisie met de kerstdagen weer een dubbelprogramma afgewerkt. Dat is voor het eerst in jaren. In het begin van het Nederlands betaald voetbal was dat wel anders. Voetbal stond evenals in Engeland toen centraal tijdens Kerstmis. Want zoveel vermaak viel er tijdens de donkere winterdagen in die jaren in Nederland niet te beleven.


Ger Hüsen zocht voor de website van DFC uit in welke jaren DFC de kerst binnen de kalklijnen vierde. Op 26 december 1958 speelde DFC thuis tegen Limburgia, de mijnwerkersploeg uit Brunssum met als clublogo de mijnhamer-en beitel op de shirts. Het duel eindigde onbeslist: 2-2. Voor DFC scoorden Wim de Groot en Cees van den Bosch. Twee dagen later op 28 december  moest opnieuw gespeeld worden en nu in mijnstad Brunssum tegen opnieuw Limburgia. DFC verloor met 2-0. Beide ploegen kwamen dat seizoen uit in de eerste divisie B. In een veld van zestien ploegen eindigde DFC dat seizoen als tiende, Limburgia als zesde. Volendam werd kampioen.


Ook de seizoenen daarna werd met Kerstmis volop gespeeld. Zo speelde DFC (toen uitkomend in de eerste divisie A) op 26 december 1960 thuis tegen HVC uit Amersfoort. Het kerstduel eindigde onbeslist (2-2), met voor DFC twee doelpunten van Jan van Sluijsdam. Het was tevens de 350ste wedstrijd van Koos Schaap in het eerste van DFC, die na afloop in de kantine gehuldigd werd. DFC en HVC beëindigden de competitie als middenmoters op resp. de 8ste en 9de plek.


Afkicken van kerstvoetbal viel kennelijk niet mee. Toen de KNVB de winterstop invoerde, besloten veel clubs de vrije dagen te benutten voor oefenduels. Zelfs op Nieuwjaarsdag,  zoals op 1 januari 1968. DFC zou toen thuis oefenen tegen Feyenoord. Vlak voor het begin werd dat duel echter afgelast vanwege de sneeuwval, meldt archivaris Arie Heijstek. ,,DFC kwam nog even op het veld om de daar aanwezige toeschouwers op ludieke wijze te bedanken en nieuwjaar te wensen”.  Die frivoliteit werd door de fotograaf van de lokale krant benut om de lezers te doen weten dat de wereld weer een jaartje ouder was geworden.

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com