Nico Zwaan (86) overleden – jarenlang stopperspil in DFC 1

17 november 2006 1380x bekeken, Reacties uitgeschakeld voor Nico Zwaan (86) overleden – jarenlang stopperspil in DFC 1

Op 86-jarige leeftijd is deze week Nico (Niek) Zwaan overleden. Hij was een prominent DFC’er, die vlak voor de Tweede Wereldoorlog debuteerde in DFC 1. Dat team speelde toen in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal met als tegenstanders onder meer Ajax, Feyenoord en KFC (waaruit later AZ is ontstaan) uit Koog aan de Zaan.


Nico was stopperspil (laatste man) vanwege zijn kracht, lengte en inzicht. Tijdens de oorlog en daarna was Nico jarenlang een vaste waarde in het eerste. In zijn debuutseizoen (1938) trad hij met DFC aan bij KFC. Als souvenir nam Nico toen de grensrechtersvlag van KFC mee naar Dordrecht. Pas 53 jaar (1991) later werd die vlag terugbezorgd in de Zaanstreek. Met het persoonlijke DFC-speldje van Nico om het goed te maken. Bij KFC was men stomverbaasd over de terugkeer van de verloren vlag. Het nieuwtje haalde zelfs de lokale media.


In 1939 maakte Nico ook zijn internationaal debuut tijdens een wedstrijd tussen de Beste Spelers van Dordrecht en een ploeg uit Zwitserland. Bij ‘Dordrecht’  waren ook bekende spelers als Koos de Snoo, Frans van Welzenis, Piet Punt sr. en Cees Mijnders opgesteld. Ook na zijn actieve voetbalcarrière bleef Nico Zwaan divers bij DFC betrokken. In het dagelijks leven werkte Zwaan bij de Dordtse brandweer, waarvan hij diverse jaren commandant was.


In verband met het overlijden hangt de DFC-vlag zaterdag halfstok. De crematieplechtigheid is komende maandag 20 november om 13.00 uur in de Essenhof aan de Nassauweg in Dordrecht.

Gesloten voor reacties

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com